NOS NieuwsAangepast

Afscheid van het Frankrijk-wijde-web

Frankrijk neemt afscheid van de minitel. Het apparaat, dat in 2009 nog door 2 miljoen Fransen werd gebruikt, kan vanaf morgen bij het grof vuil. Minitel was een voorloper van het internet.

De minitel, een soort ouderwetse mini-computer met uitklapbaar toetsenbord, werd in 1982 geïntroduceerd. Het ding was bedoeld om telefoonnummers op te zoeken, maar kon ook worden gebruikt om dingen te bestellen of te reserveren. Fransen kregen de minitel gratis bij een telefoonaansluiting.

Ondanks het internet hield de minitel stand: in 2009 werd het systeem nog door 2 miljoen mensen gebruikt. Maar inmiddels zijn de kosten te hoog en de opbrengsten te laag geworden, vindt France Telecom.

Boeren meest getroffen

Volgens de New York Times worden de boeren in Bretagne het meest getroffen door de afschaffing van de minitel. Zij gebruiken het apparaat om prijzen door te geven en snel in contact te komen met bijvoorbeeld de dierenarts. "Computers zijn ook prima, maar het is gewoon niet hetzelfde", zegt een 47-jarige boer in de krant. "Ik heb niet zoveel met het internet."

Dat hebben meer Fransen, zo blijkt uit onderzoek van historici. De uitrol van het wereldwijdeweb ging in Frankrijk langzamer dan in de rest van Europa en de VS. Dat zou komen door de populariteit van de minitel.

Nostalgie

France Telecom vraagt Fransen om hun minitel in te leveren zodat ze gerecycled kunnen worden. Maar er wordt verwacht dat veel mensen het apparaat zullen houden, uit nostalgie.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl