NOS NieuwsAangepast

Administratie scholen te onduidelijk

Het is onduidelijk hoeveel geld scholen in het hoger onderwijs uitgeven aan niet onderwijsgerelateerde zaken. Dat schrijft de Rekenkamer in het rapport Geldstromen in het hoger onderwijs.

De Rekenkamer vindt dat de administratie uniformer en inzichtelijker moet. Gebeurt dat niet, dan kan het kabinet geen heldere afspraken maken over bezuinigingen of het terugdringen van de overheadkosten. "Ook kan de Tweede Kamer door de onduidelijkheid het onderwijsbeleid niet goed controleren," zegt de Rekenkamer.

De Rekenkamer deed onderzoek naar wat 37 hogescholen in 2010 besteedden aan 'overhead'. Dat zijn uitgaven die niet direct naar het onderwijs gaan. Volgens de Rekenkamer moet het kabinet een heldere definitie geven van wat overhead is en wat niet, zodat de scholen hun administratie daarop kunnen aanpassen.

Vet op de botten

Vorig jaar bleek al uit een rondgang van de NOS dat er veel onduidelijkheid bestond over de bedragen die scholen besteden aan 'overhead'. Volgens de scholen waren zij een kwart van hun onderwijsbudget hieraan kwijt.

Premier Rutte zei dat scholen "genoeg vet op de botten hadden" omdat ze zeker 40 procent niet rechtstreeks naar het onderwijs ging. Rutte zag daarin ruimte voor bezuinigingen. Maar de Rekenkamer concludeert nu dat zowel de hogescholen als premier Rutte geen goed beeld konden hebben van de overheadpost.

De PvdA had om het onderzoek van de Rekenkamer gevraagd om een einde te maken aan alle onduidelijkheid over de uitgaven van scholen.

Transparant

Staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs overlegt met de scholen over meer transparantie en eenduidigheid in de verslagen.

De HBO-raad is blij met het rapport, omdat het aantoont "dat alle scholen transparant zijn in hun financiële verantwoording". Over de verschillen tussen de rapportages van de scholen, zegt de raad: "De scholen hanteren verschillende administratiesystemen waardoor het lastig is om eenduidig de overheadkosten uit de gegevens te halen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl