Bert van Marwijk heeft zijn ontslag ingediend als coach van het Nederlands elftal.

"Ik heb hevig getwijfeld, maar toch besloten om deze stap te moeten nemen", aldus Van Marwijk.

Het vertrek van Van Marwijk komt na het voor Oranje teleurstellend verlopen EK. Na terugkeer in Nederland vonden twee gesprekken plaats met de KNVB over de gang van zaken bij het toernooi. Over de inhoud daarvan is niets bekendgemaakt.

De KNVB, aldus directeur betaald voetbal Bert van Oostveen, is Van Marwijk "bijzonder erkentelijk". Hij heeft, stelt de bond, "met een finaleplaats op het WK en een eerste plaats op de ranking van de FIFA uitzonderlijk goed gepresteerd".

Vertrek na roemloos EK

Het EK eindigde voor het Nederlands elftal roemloos met drie nederlagen in even zo veel wedstrijden. Al tijdens het toernooi werd duidelijk dat de selectie niet zo'n eenheid was als op het WK.

Kennelijk acht de trainer, die na het EK van 2008 aantrad, zich niet in staat om Oranje op korte termijn nieuw leven in te blazen. Op 15 augustus oefent het Nederlands elftal tegen België, het WK- kwalificatieduel met Turkije is drie weken later.

Oranje won onder Van Marwijk 34 keer, tien keer werd gelijkgespeeld, acht keer werd verloren. Onder hem speelde Kuijt de meeste interlands (49). Klaas-Jan Huntelaar maakte de meeste goals (23).

STER reclame