NOS NieuwsAangepast

Elizabeth schudt hand McGuinness

Koningin Elizabeth heeft in Noord-Ierland de hand geschud van de voormalige IRA-leider Martin McGuinness. Hij is nu vicepremier van Noord-Ierland en leider van Sinn Fein.

De ontmoeting tussen de Britse koningin en McGuinness, veertien jaar nadat de IRA zijn gewelddadige strijd tegen Groot-Brittannië had opgegeven, heeft vooral grote symbolische waarde.

De ontmoeting tussen de koningin en McGuinness was in het Lyric Theatre in Belfast. De twee ontmoetten elkaar op een bijeenkomst die was georganiseerd door Co-Operation Ireland, een organisatie die zich sterk maakt voor het bijeenbrengen van gemeenschappen.

Gewapende strijd

McGuinness speelde een prominente rol in de gewapende strijd van de terreurbeweging IRA tegen de Britten, die eind jaren zestig begon en duurde tot in de jaren negentig.

Bij de strijd kwamen meer dan drieduizend mensen om het leven. McGuinness onderhandelde in de jaren negentig over vrede namens Sinn Fein, een nationalistische politieke partij die wel gezien wordt als de politieke tak van de IRA.

Bij een van de aanslagen van de IRA kwam in 1979 een neef van koningin Elizabeth om het leven, Lord Mountbatten. Hij was op vakantie in Ierland en kwam om bij een bomaanslag op zijn jacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl