NOS NieuwsAangepast

Leger gaat online oorlog voeren

Het Nederlandse leger gaat in de toekomst digitaal oorlog voeren. Tegenstanders worden dan uitgeschakeld door middel van cyberaanvallen.

Dat zei minister van Defensie Hans Hillen tijdens de presentatie van de Defensie Cyber Strategie. "Het uitschakelen van een tegenstander blijft de bijzondere taak van de krijgsmacht. Ook in het digitale domein", aldus Hillen.

Volgens de minister wordt bij een cyberaanval vaak gedacht aan de eenzame hacker die op zijn zolderkamer het netwerk van het Pentagon platlegt, terwijl dat weinig met de toekomstige realiteit te maken heeft. Hij haalt de virussen Stuxnet en Flame aan om aan te tonen dat zulke aanvallen niet iets zijn die 'een enthousiaste amateur in een avond klaar zet'.

Hackers

Het gaat waarschijnlijk nog even duren voordat het leger ook echt cyberaanvallen gaat uitvoeren, omdat het plan nog in de kinderschoenen staat. Defensie gaat voor de ontwikkeling van de aanvallende mogelijkheden gebruikmaken van de kennis van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD).

Ook gaat Defensie een oproep doen aan zogenaamde 'white hat hackers'. Dat zijn hackers die lekken aan het licht brengen en geen kwade bedoelingen hebben. "Zij wijzen ons vaak op lekken. Daar moeten we niet boos om worden, maar gebruik van maken, want zo maken we elkaar sterker. Waarom zou een 'white hat hacker' zich niet willen inzetten om te helpen bij de verdediging van zijn eigen land?", zei Hillen.

Door: Ikram

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl