NOS NieuwsAangepast

Verbod op pedoclub Martijn

De pedofielenvereniging Martijn is door de rechter verboden. Het Openbaar Ministerie had om een verbod gevraagd, omdat de activiteiten van de vereniging in strijd zouden zijn met de openbare orde.

De rechtbank heeft bepaald dat Martijn seksuele relaties tussen volwassenen en kinderen verheerlijkt en dat is een fundamentele inbreuk op de rechten van het kind. De rechter vond het belang van de openbare orde zwaarder wegen dan het belang van de vrijheid van meningsuiting.

Meteen van kracht

De Tweede Kamer drong al langer aan op een verbod van de pedofielenvereniging. De rechtbank in Assen heeft ook bepaald dat de uitspraak meteen geldig is en dat een eventueel hoger beroep van Martijn geen uitstellende werking heeft.

Martijn werd in 1982 opgericht als vereniging die wettelijke en maatschappelijke acceptatie van seksuele relaties tussen volwassenen en kinderen nastreeft. Er is eerder geprobeerd om Martijn te verbieden, maar dat kon niet via het strafrecht. Bij de civiele rechter is het nu dus wel gelukt.

'Teleurgesteld'

Voorzitter Marthijn Uittenbogaard van Martijn is teleurgesteld. Hij weet nog niet of de vereniging in hoger beroep gaat.

Het OM is tevreden met de uitspraak en ook de CDA-politici Omtzigt en Van Toorenburg reageren positief op het verbod. GroenLinks-Kamerlid Dibi plaatst een kanttekening. Hij schrijft op Twitter: "Gevoel zegt: goed. Ratio zegt: drijven we pedofilie zo niet meer ondergronds?"

Website offline

Een vereffenaar is door de rechter aangesteld om de ontmanteling van de vereniging in goede banen te leiden. De website van Martijn is inmiddels uit de lucht gehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl