NOS NieuwsAangepast

Minder antibiotica voor kwart boeren

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Een kwart van de veehouders in Nederland moet onmiddellijk het gebruik van antibiotica verminderen. Dat wil de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa). De veehouders in kwestie gebruiken beduidend meer antibiotica dan hun collega's.

De SDa publiceert vandaag een rapport (.pdf) over het antibioticagebruik in de Nederlandse veehouderij in 2011. In mei kondigde de SDa (.pdf) al aan dat dierenartsen die te veel antibiotica voorschrijven worden opgespoord. Nu zijn individuele bedrijven bekeken.

In alle diersectoren varieert het gebruik van antibiotica per bedrijf sterk. En in alle sectoren gebruikt een aantal boeren veel meer dan gemiddeld. Afhankelijk van de diersector gebruiken de grootgebruikers vier tot vijftien keer meer. Dat hoge gebruik is niet te verklaren door de gezondheidstoestand van de dieren. Tegelijk zijn er ook bedrijven die nauwelijks antibiotica gebruiken.

Boetes

Veehouders die te veel antibiotica gebruiken worden gemeld binnen de betreffende sector, bij bijvoorbeeld een productschap. Veelgebruikers worden dan benaderd voor het maken en uitvoeren van een plan om het gebruik van antibiotica te verminderen. Werken boeren daar niet aan mee, dan kan de SDa ervoor zorgen dat de producten van die bedrijven, zoals melk, niet meer worden afgenomen.

Uiteindelijk kan de SDa gegevens doorgeven aan de Nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit, die dan een onderzoek kan beginnen en boetes kan opleggen.

Tuchtrechtelijk

Ook dierenartsen krijgen de kans om in overleg met hun eigen beroepsgroep hun voorschrijfgedrag aan te passen. Doen ze dat niet, dan kan de SDa de 1-op-1 contracten tussen die dierenartsen en boeren ontbinden.

In de toekomst kunnen de dierenartsen ook tuchtrechtelijk aangepakt worden.

Resistent

Door het massale gebruik van antibiotica in de veeteelt worden steeds meer bacteriën resistent. Die bacteriën komen in het milieu en de voedselketen terecht en daardoor ook in mensen. Een infectie met zo'n resistente bacterie is vaak heel moeilijk te behandelen.

De totale verkoop van antibiotica voor dieren is wel gedaald met bijna eenderde van 495 ton in 2009 naar 338 ton vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers (.pdf) van het Landbouw Economisch Instituut (LEI).

Dat geeft geen inzicht in het werkelijke gebruik van antibiotica in de sectoren en op de bedrijven, want een varken krijgt bijvoorbeeld meer dan een kuiken door het verschil in lichaamsgewicht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl