NOS NieuwsAangepast

Mogelijke bankfraude onderzocht

Het bankenteam onderzoekt een mogelijke bankfraude in Nederland. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie zegt dat het team meteen vandaag aan de slag is gegaan. Het bankenteam bestaat uit politie, Openbaar Ministerie, De Nederlandsche Bank en de banken.

Vanochtend kwam een Amerikaans onderzoeksrapport naar buiten waarin staat dat cybercriminelen hebben geprobeerd om geld weg te sluizen van zakelijke rekeningen over de hele wereld. In totaal zouden zij tussen de 60 miljoen en 2 miljard euro hebben willen stelen van minstens zestig banken, zowel grote als kleine.

1900 euro

Ook twee Nederlandse banken zouden het doelwit zijn geweest. Bij ongeveer vijfduizend rekeninghouders zouden de criminelen ongeveer 1900 euro per rekening hebben willen buitmaken. Niemand weet bij hoeveel rekeningen het ook gelukt is.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken valt het bij zakelijke rekeningen vaak minder op als er grote bedragen worden overgeschreven. Pas in de halfjaarcijfers, die na de zomer worden verwacht, kan eventuele schade volgens de vereniging in kaart worden gebracht.

Minister Opstelten kon in het vragenuurtje in de Tweede Kamer vandaag nog weinig over de zaak zeggen. Volgens hem is het nieuws nog te vers om alle feiten al op een rij te kunnen hebben. Hij wacht eerst de analyse van het bankenteam af.

Kent u iemand die mogelijk de dupe is geworden van deze fraude? Mail naar nosnet@nos.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl