NOS NieuwsAangepast

Geen herziening zaak vuurwerkramp

De Hoge Raad wijst het herzieningsverzoek met betrekking tot de vuurwerkramp af.

Oud-directeur Bakker van SE Fireworks is in 2003 veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf wegens het overtreden van milieuwetten en dood door schuld. Hij vroeg begin dit jaar om herziening van zijn zaak, omdat er volgens hem nieuwe feiten waren opgedoken.

Tapgesprekken

De onderzoeksleider van de vuurwerkramp had namelijk opdracht gegeven tot het vernietigen van duizenden tapgesprekken. Als dat bij de behandeling bekend was geweest, had dit volgens Bakker moeten leiden tot niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie.

De Hoge Raad wijst dit argument af, omdat het niet gaat om gesprekken van Bakker zelf. Ook is tijdens de behandeling van zijn zaak nooit gevraagd om de inhoud van de gesprekken toe te voegen aan het dossier, stelt de Hoge Raad.

'Feitelijke onjuistheden'

John Peters, de advocaat van Bakker, begrijpt het besluit van de Hoge Raad niet. Hij is ook verbaasd. "Het lijkt wel of ze er niet goed naar gekeken hebben. Dit zijn feitelijke onjuistheden. Het ging wel degelijk ook om gesprekken van Bakker. En zijn toenmalige advocaat Plasman, heeft wel degelijk gevraagd om toevoeging van de gesprekken aan het dossier", aldus Peters.

Bij de vuurwerkramp in mei 2000 kwamen 23 mensen om het leven, raakten bijna 1000 mensen gewond en gingen 200 woningen verloren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl