NOS NieuwsAangepast

De muzikale oorwurm: krijg die maar eens uit je hoofd

Dat ene deuntje dat je niet meer uit je hoofd krijgt. Iedereen heeft er een. Of twee. Of om de haverklap. We hebben het over de 'muzikale oorwurm'. Wat is het, waarom blijft het hangen en vooral, hoe kom je er vanaf? We gingen langs bij muziekwetenschapper prof. Henkjan Honing van de UvA voor uitleg. En we vroegen jullie om muzikale oorwurmen. We hebben ze hieronder verzameld.

We vallen meteen met de deur in huis: een superverklaring voor de muzikale oorwurm is er niet. Dat zegt ook muziekwetenschapper professor Henkjan Honing. Hij merkt terecht op dat je bij sommige liedjes alleen maar de titel hoeft te noemen, om er de rest van de dag last van te hebben. Maar een waterdichte verklaring? Die heeft ook hij niet. Wel heeft hij een aantal interessante bevindingen. Bekijk en beluister ze hier rechts.

De verzameling

We hebben jullie gevraagd om ons wat muzikale oorwurmen door te sturen. Het idee was een top-5 te maken, maar wij zijn tot de conclusie gekomen dat wij niet in staat zijn te oordelen wat de meest irritante, hinderlijke, onheilspellende, schreeuwerige, aanstekelijke of misschien wel leukste oorwurm is. Daarom hebben we er hieronder een aantal verzameld. Dank voor de inzendingen!

We maakten zelf ook een rondje op de redactie:

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl