NOS NieuwsAangepast

Voorlopig nog geen redding Nedcar

Nedcar is voorlopig nog niet gered. Volgens overnamekandidaat VDL duurt het nog weken voordat er duidelijkheid is over een reddingsplan voor de noodlijdende autofabrikant in Born. "Ik heb nog een kleine maand nodig", verwacht VDL-topman Wim van der Leegte.

Van der Leegte had vanochtend bij VDL een gesprek met minister Verhagen van Economische Zaken. Vanmiddag is Verhagen op bezoek bij Nedcar. Daardoor werden geruchten gevoed dat er misschien een overeenkomst zou zijn bereikt, maar dat lijkt voorlopig nog niet het geval.

Duidelijkheid

De vakbonden dringen al maanden aan op duidelijkheid over het lot van Nedcar. 1500 medewerkers zitten in onzekerheid over hun baan en hun toekomst. De huidige eigenaar, het Japanse bedrijf Mitsubishi, wil van Nedcar af. Mitsubishi verlaat Born eind dit jaar. Maar duidelijkheid over een sociaal plan mochten er ontslagen vallen wil Mitsubishi niet geven, zolang er wordt onderhandeld over een overname door een derde partij.

Het Nederlandse VDL toont interesse voor een overname. Het relatief onbekende familiebedrijf VDL is uitgegroeid tot een industrieel conglomeraat. VDL heeft 7500 mensen in dienst, die werken in tachtig fabrieken in zeventien landen. VDL maakt vooral veel onderdelen in opdracht van anderen.

BMW

VDL zou ook bij Nedcar producten in opdracht van anderen maken, maar dat is alleen lucratief als er een grote klant kan worden gevonden. Op dit moment wordt er met BMW onderhandeld. Het Duitse autoconcern zou in Born naast BMW's mogelijk ook Mini's willen laten maken.

Als die deal rondkomt, is Nedcar gered. Dat lijkt steeds waarschijnlijker, al blijft VDL-topman van der Leegte voorzichtig. Hij wil de kans dat het lukt niet hoger inschatten dan "60 procent". "Het zou voor mij een vreselijke teleurstelling zijn als het niet doorgaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl