Cyprus vraagt EU om noodhulp

tijd van publicatie Aangepast

Cyprus heeft een beroep gedaan op het noodfonds van de Europese Unie.

Het land heeft dringend geld nodig om zijn banken overeind te houden. Die hebben 23 miljard euro uitstaan in Griekenland en het is maar de vraag of ze dat geld ooit terugzien.

De overheid is niet in staat om zelf de bankensector te redden. De economie van Cyprus is nauw verbonden met die van Griekenland.

Junkstatus

Vorig jaar kreeg Cyprus al een Russische noodlening van 2,5 miljard euro. Vandaag verlaagde kredietbeoordelaar Fitch de rating van Cyprus naar junkstatus.

Vijfde land

Cyprus is het vijfde land dat om hulp heeft gevraagd. Eerder klopten Griekenland, Portugal, Ierland en Spanje al aan bij de EU.

De Grieken hebben inmiddels een tweede pakket leningen gekregen ter waarde van 130 miljard euro. Daarmee heeft het land nu 240 miljard aan steun gekregen. Portugal kreeg een jaar geleden 78 miljard euro aan hulp.

Eind 2010 vroeg Ierland een noodlening aan bij het IMF en de Europese landen. Het land kreeg 85 miljard uit het Europese noodfonds. Als laatste kreeg Spanje kortgeleden maximaal 100 miljard euro toegezegd om zijn banken overeind te houden.

In ruil voor die leningen moeten alle landen drastisch hervormen en bezuinigen.

STER reclame