NOS NieuwsAangepast

Amsterdam gaat geluid rond terrassen meten

Terrassen. Het zijn een beetje probleemkindjes. En dan niet zozeer omdat ze de laatste weken een stuk leger zijn dan de eigenaren hoopten, maar om de overlast die ze opleveren. In veel gemeentes moet de horeca inmiddels aan allerlei strenge eisen voldoen rondom wat er wel en niet mag qua terrassen, maar er blijven klachten komen.

Omwonenden hebben vaak last van het geluid dat de bezoekers produceren, vooral 's avonds. Maar het is lastig om te bepalen wanneer de klachten terecht zijn en wanneer het 'gezeur' is. De gemeente Amsterdam gaat daarom decibelmeters ophangen bij terrassen.

Site

"De proef is niet bedoeld om direct op geluidsoverlast te handhaven, maar om inzicht te krijgen in de geluidsbelasting. Voor terrassen geldt geen wettelijke geluidsnorm, omdat het veelal gaat om het geluid van pratende mensen", laat de gemeente Amsterdam weten.

De proef start op 15 juli en duurt de rest van het zomerseizoen. Op een speciale site kan iedereen straks live zien hoeveel geluid er wordt gemeten in de buurt van terrassen die meedoen aan de proef.

Regels rondom terrassenIn veel gemeenten is precies uitgetekend waar een terras mag staan. Als een klant zijn stoelpoot ook maar één centimeter buiten dat gebied zet, kan de kroegeigenaar een boete krijgen.In Amsterdam moeten terrasverwarmers in de winter uit na acht uur 's avonds, werd vandaag bekend.In veel steden is zitten verplicht op terrassen, staand een biertje drinken mag niet. In Amsterdam wordt het staverbod geschrapt uit de plaatselijke verordening.Sommige gemeentes willen geen grote groepen op het terras en daarom is daar een maximum van vier tafels gesteld, dat aan elkaar wordt geschoven.Reclame voor een bier- of frisdrankmerk op een parasol? Dat is in het centrum van Amsterdam verboden.Het kan ook anders: in Doetinchem zijn wel regels voor terraseigenaren, maar een terrasvergunning aanvragen hoeft de horeca daar niet.

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl