Jeroen Pauw in Japan

Aangepast op

Ruim een jaar na de verwoestende tsunami keert Jeroen Pauw terug naar Japan, om de balans op te maken van de ramp die tienduizenden slachtoffers maakte. De NOS zendt vanavond een verslag uit van zijn reis in het programma 'Jeroen Pauw in Japan', om 22.10 uur op Nederland 1.

Pauw komt op locaties die vorig jaar op 11 maart volledig overspoeld werden door het aanstormende water. Hij spreekt met Eva Smits van het Rode Kruis in een vluchtelingenkamp dat het Rode Kruis mede heeft gefaciliteerd en waar psychosociale hulp wordt geboden. Veel slachtoffers hebben door de gebeurtenissen een trauma opgelopen waar ze maar moeilijk over kunnen praten, omdat het in Japan ongebruikelijk is om anderen met je problemen te confronteren.

Boom

Pauw ging met NOS-correspondent Wouter Zwart terug naar het vissersplaatsje Rikuzentakata, waar Zwart een dag na de ramp ook was. Alles is door het water meegesleurd, waaronder een compleet bos. Slechts één boom staat nog overeind. Die boom (the tree of hope) is een toeristische trekpleister geworden met een hoge symbolische waarde.

De tsunami was het gevolg van een aardbeving van 9.0 op de schaal van Richter. Over een lengte van honderden kilometers langs de kust werden complete dorpen weggevaagd door de vloedgolven. De kerncentrale Fukushima raakte door het water beschadigd met als gevolg een kernramp van grote omvang.

Deze 'ramp na de ramp' heeft langdurige gevolgen: vanwege de straling is de komende jaren geen normaal leven mogelijk in de directe omgeving van de kerncentrale. Bovendien dreigt er nog een volgende ramp: wetenschappers hebben uitgerekend dat een volgende zware aardbeving in de buurt van de hoofdstad Tokio zal zijn.

'Jeroen Pauw in Japan', 22.10 ? 2.55 uur, Nederland 1 en nos.nl