NOS NieuwsAangepast

Veiling laatste werken Stuyvesant

Het veilinghuis AAG in Amsterdam veilt op 2 juli de laatste werken uit de Peter Stuyvesant-collectie. Het is met 722 stukken het grootste deel van die verzameling.

De Stuyvesant-collectie is van tabaksfabrikant British American Tobacco. Het bestaat uit schilderijen, aquarellen, tekeningen, grafisch werk, sculpturen en foto's van kunstenaars als Armando, Lucebert en Klaas Gubbels. De stukken hebben in de hallen van de Turmac-sigarettenfabriek gehangen.

Turmac-directeur Alexander Orlow gaf in 1960 aan 13 kunstenaars de opdracht een groot schilderij te maken voor in de fabriekshallen om die aantrekkelijker te maken voor het personeel. In de 45 jaar daarna groeide de verzameling uit tot een collectie van meer dan duizend werken.

Fotografie

Het laatste lot van de veiling is de Dunhill Dutch Photography Collection, een collectie van 180 foto's die is begonnen door fotografen Govert de Roos en Paul Huf. Zij vonden dat er in de jaren 80 nog geen goed overzicht was van de geschiedenis van de Nederlandse fotografie. Voor de collectie leverden 180 fotografen werk aan. Om de verzameling bij elkaar te houden, wordt de Dunhill Collection als één lot aangeboden.

Eerder zijn er al drie veilingronden geweest met delen van de collectie. Die leverden bij elkaar 18 miljoen euro op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl