Een hoogleraar van de Erasmus Universiteit in Rotterdam gaat weg omdat hij gesjoemeld heeft met onderzoeksgegevens. Hoogleraar consumentengedrag Dirk Smeesters diende zelf zijn ontslag in, nadat een collega de betrouwbaarheid van zijn onderzoeken in twijfel had getrokken. De resultaten waren volgens de collega "te mooi om waar te zijn".

Uit onderzoek (.pdf) van de integriteitscommissie van de universiteit is gebleken dat de hoogleraar twee artikelen heeft gepubliceerd met onwaarschijnlijke resultaten. De data waren niet meer beschikbaar voor controle. Het zijn artikelen over de effecten van kleur op menselijk gedrag, zegt de universiteit.

Volgens de van oorsprong Vlaamse hoogleraar stonden de gegevens op een computer waarvan de harde schijf was gecrasht. De papieren enquêtes waren volgens Smeesters verdwenen na een verhuizing.

Toegegeven

De hoogleraar heeft toegegeven dat hij bij twee onderzoeken "data zodanig heeft geselecteerd dat de gezochte effecten statistisch significant werden", meldt de universiteit.

Respondenten die de instructies in de enquêtes niet goed hadden gelezen, werden uit het onderzoek gefilterd. Daardoor kwamen er betere resultaten uit de onderzoeken. In zijn publicaties vermeldde Smeesters niet dat hij deze techniek had toegepast.

Volgens de hoogleraar wordt deze manier van onderzoek vaker gebruikt in de wetenschap. De universiteit gaat daarom ook andere artikelen van de faculteit onderzoeken.

Resultaten

De twee artikelen van de hoogleraar worden door de universiteit teruggetrokken uit wetenschappelijke tijdschriften.

De resultaten van promovendi die door Smeesters werden begeleid, worden niet in twijfel getrokken.

STER reclame