Duitsland overtuigend door

Duitsland heeft de halve finales van het EK bereikt door een 4-2 overwinning op Griekenland. De zege was verdiend en had makkelijk groter kunnen uitvallen.

Vanaf het begin was het voor de Grieken alle hens aan dek. Keeper Michalis Sifakis zag de ene na de ander aanval op zich afkomen en dat pas tegen de rust de 1-0 op het bord kwam via een zwabberschot van Phillipp Lahm was een klein wonder.

De Duitsers, met een compleet nieuwe voorhoede in de basis, combineerden geduldig. Het leverde een handvol kansen op, met de beste voor Mesut Özil. Hij had de hoek voor het uitkiezen, maar schoot tegen Sifakis op. Griekenland kwam niet verder dan een paar tandeloze counters.

Griekse hoop

Griekenland kwam er na rust vaker uit en gaf daardoor achterin ruimte weg. De 2-0 hing in de lucht, maar plots stond het 1-1: bij een flitsende counter bediende Dimitrios Salpingidis voormalig Heerenveen-speler Georgios Samaras op maat.

Lang duurde de Griekse vreugde niet. Met een snoeiharde volley zette Sami Khedira de Duitsers weer op voorsprong. Niet veel later besliste Klose, die verrassend Mario Gomez uit de basis had gehouden, het duel met een kopbal in het door de mistastende Sifakis verlaten doel.

Bij de Grieken was de rek eruit en het geloof verdwenen. Met een mooie uithaal maakte Marco Reus in de rebound 4-1. Het laatste kwartier dreigde het een schiettent te worden. Maar de Duitsers schakelden een tandje terug. Salpingidis kon kort voor tijd na een ongelukkige handsbal van Jerome Boateng via een strafschop nog wat terugdoen.