NOS NieuwsAangepast

Tbc-monsters besmet met bacterie

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Tuberculosemonsters die door het tbc-lab in Nijmegen naar laboratoria in de rest van het land zijn gestuurd, blijken besmet met de bacterie Brucella melitensis.

Die bacterie kan de zogeheten Maltakoorts veroorzaken. Die koorts kan gepaard gaan met hoofdpijn, vermoeidheid, algehele malaise en zweten. Verder kunnen gewrichtsklachten ontstaan en kunnen ook organen worden aangetast.

Besmetting

De laboratoria die de tbc-monsters uit Nijmegen hebben ontvangen, zijn gevraagd om een lijst aan te leggen van alle medewerkers die er mee hebben gewerkt. De laboranten moeten goed opletten of ze een van de symptomen van Maltakoorts ontwikkelen.

Als de laboratoria zich aan de regels hebben gehouden, is de kans klein dat er onderzoekers besmet zijn geraakt. Voor het werken met tuberculosebacteriën gelden strenge veiligheidsregels.

Brucella melitensis is een dierlijke bacterie die op de mens kan overspringen. De ziekte is goed behandelbaar met antibiotica.

Als Maltakoorts niet wordt herkend, kan de aandoening een chronisch karakter krijgen met gebrek aan eetlust en gewichtsverlies als mogelijke gevolgen. In enkele gevallen kunnen ernstige complicaties optreden zoals hartklepontsteking en hersenvliesontsteking.

Vervuiling

De tbc-monsters zijn op 21 mei verstuurd. Vorige week bleek dat enkele testmonsters vervuild waren met de Brucella-bacterie. Daarom was via een nieuwsbrief van microbiologen en andere deskundigen op het gebied van infectieziekten een oproep gedaan om niet te werken met de monsters.

Verschillende laboratoria hebben de bacterie intussen aangetroffen in de monsters die ze hebben ontvangen. Het is nog niet bekend hoe de tbc-monsters besmet zijn geraakt met de Brucella-bacterie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl