NOS NieuwsAangepast

Kunst Armando naar Amelisweerd

Het Armando Museum verhuist naar het landgoed Amelisweerd bij Utrecht. De gemeenteraad van Utrecht geeft 1,6 miljoen euro om het landhuis Oud-Amelisweerd te restaureren, zodat het museum er zijn intrek in kan nemen.

Het Armando Museum was jarenlang gevestigd in de Elleboogkerk in Amersfoort, die op 22 oktober 2007 door brand werd verwoest. Een groot deel van de collectie van kunstenaar Armando ging in vlammen op.

Na de brand hield het Armando Museum tijdelijke exposities op verschillende plaatsen in Amersfoort. Hoewel de Elleboogkerk inmiddels bijna is gerestaureerd, kan het museum daar niet terugkeren. Wel krijgt het museum van de gemeente Amersfoort een 'bruidsschat' van een miljoen euro mee om elders een nieuwe start te maken.

Parkeerproblemen

De Utrechtse gemeenteraad had de nodige bedenkingen bij de vestiging van het museum in Oud-Amelisweerd. Veel raadsleden twijfelen of de exploitatie, gebaseerd op 40.000 bezoekers per jaar, wel haalbaar is. In Amersfoort trok het museum hooguit 12.000 bezoekers. Ook zijn sommige partijen huiverig voor parkeerproblemen in het natuurgebied.

Tegenover die bezwaren staat dat de partijen het toejuichen dat het landhuis, een belangrijk stuk cultureel erfgoed, wordt gerenoveerd en een nieuwe bestemming krijgt.

Nadat GroenLinks-wethouder Lintmeijer had beloofd dat de gemeentesubsidie niet mag worden gebruikt om eventuele exploitatietekorten van het museum te dichten, ging de raad alsnog met ruime meerderheid akkoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl