NOS NieuwsAangepast

Tandenbleken duurt straks weken

Nu kan het nog: binnen een uur net zo'n parelwitte glimlach als de gemiddelde Hollywoodster. Maar vanaf 1 november gelden er strengere regels voor het bleken van tanden. Alleen tandartsen mogen de behandeling uitvoeren en de bleekproducten mogen niet meer dan 6 procent waterstofperoxide bevatten. Een strop voor de branche: "Ze brengen een hele businesstak om zeep", zegt Jesse Bartels, oprichter van Perfect Smile, een keten van tandenbleekklinieken.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) treft de nieuwe maatregel op basis van Europese richtlijnen. Het bleken van tanden zou namelijk gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Hiernaast hoor je een uitgebreide reactie van de NVWA. Volgens het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam kan waterstofperoxide het dna veranderen en kankerverwekkend zijn. Ook kan de behandeling brandwonden aan de slijmvliezen veroorzaken.

Illegale praktijken

Dat de behandeling alleen gedaan mag worden door tandartsen vindt Bartels niet erg: "Dat vergroot de veiligheid en professionaliteit van de branche", zegt hij. Het probleem is de 6-procentsnorm. Gespecialiseerde klinieken gebruiken nu middelen met 15, 25 of 35 procent waterstofperoxide. Dat werkt namelijk een stuk sneller. Volgens Bartels zullen er door de nieuwe wetgeving illegale praktijken ontstaan die wel een snelle behandeling aanbieden.

Het is onzin dat het bleken met een hoog percentage waterstofperoxide ongezond is, beweert de oprichter van Perfect Smile. "Ik heb nog geen enkel onomstotelijk bewijs gezien dat het schadelijk is", zegt hij. "Als de behandeling goed wordt uitgevoerd is er niets aan de hand. De gevolgen van de behandeling staan gelijk aan het drinken van een blikje cola."

Glazuur

Het klopt wel dat waterstofperoxide de glazuurlaag zwakker maakt, maar "dit herstelt zich binnen 48 uur", zegt Bartels. Wat de stof precies doet? "Het hecht zich aan de verkleuring die diep in het glazuur is genesteld en haalt de verkleuring eruit." Hiernaast hoor je Bartels in een reportage van Radio 1.

Witte tanden zijn voor veel mensen een schoonheidsideaal, maar overdrijven kan ook:

Door: Tony

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl