NOS NieuwsAangepast

Bleken van tanden aan banden

Het bleken van tanden wordt gebonden aan strengere regels. Vanaf 1 november mag alleen nog in tandartspraktijken worden gebleekt. De bleekmiddelen mogen maximaal 6 procent waterstofperoxide bevatten.

Tandbleekmiddelen met maximaal 0,1 procent waterstofperoxide mogen nog wel door drogisterijen en via internet worden verkocht, maar de Voedsel- en Warenautoriteit gaat de verkoop van deze middelen controleren.

Ook schoonheidssalons en vrijgevestigde mondhygiënisten mogen geen tandbleekmiddelen meer gebruiken met meer dan 0,1 procent waterstofperoxide.

Richtlijnen

Gespecialiseerde klinieken gebruiken nu middelen met 15, 25 of 35 procent waterstofperoxide. Daarmee worden snelle resultaten geboekt. De klinieken zeggen dat tanden door een behandeling van zo'n anderhalf uur echt witter worden. Na 1 november zullen ook zij terug moeten naar bleekmiddelen met maximaal 6 procent waterstofperoxide en moeten ze een tandarts in dienst hebben.

Volgens deskundigen leidt ook een oplossing van 6 procent tot wittere tanden, al kost dat wel meer tijd. Mensen moeten dan bijvoorbeeld 's nachts een bitje met bleekgel dragen.

Met de nieuwe norm van de NVWA sluit Nederland aan bij Europese richtlijnen die onlangs door de Council of European Dentists zijn vastgesteld.

Professionaliteit

De koepelorganisatie van Nederlandse tandartsen, de NMT, is blij met de nieuwe normen. "Bleken is niet zonder risico's en die risico's kan een patiënt niet goed overzien. De tandarts kent en beoordeelt de mondgezondheid en kan bekijken of tanden bleken verantwoord is. Daarom is het belangrijk dat producten of behandelingen met meer dan 0,1 procent waterstofperoxide alleen verkrijgbaar zijn via de tandarts."

Jelle Bartels van Perfect Smile, een keten van tandenbleek-klinieken: "Dat straks alleen tandartsen nog mogen bleken, is begrijpelijk. Dat vergroot de veiligheid en de professionaliteit van onze branche. Nu mag iedereen bleken, ook mensen zonder tandheelkundige opleiding. De laatste jaren zijn steeds meer salons en gezondheidscentra dat gaan doen. Die ontwikkeling vinden ook wij zorgelijk."

Toch noemt hij het aan banden leggen van de bleekpraktijken een harde klap voor de klinieken. "Met de 6-procents-norm brengen ze van het ene op het andere moment een hele branche in de problemen, terwijl ik nog geen enkel onomstotelijk bewijs heb gezien dat bleken met hogere peroxidewaarden schadelijk is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl