NOS NieuwsAangepast

Overheid Uruguay gaat de wietbusiness in

Een uniek plan in Uruguay: de overheid wil daar marihuana gaan verkopen. Binnenkort stuurt de regering een wetsvoorstel naar het parlement, waarin staat dat marihuana alleen nog maar door de overheid mag worden verkocht.

Uruguay is het eerste land ter wereld dat een dergelijke stap zet. De reden? Volgens de regering zijn de drugs zelf minder schadelijk dan de gevolgen van het verbod op sommige drugs. De zwarte markt waarop marihuana verhandeld wordt en de criminaliteit die de handel met zich meebrengt, zijn Uruguay een doorn in het oog.

Harddrugs

De minister van Defensie zegt dat de legalisatie bedoeld is om de misdaadcijfers omlaag brengen en criminelen tegen te werken. Ook hopen ze dat door de maatregel minder softdrugsgebruikers later overstappen naar harddrugs.

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe de productie en de verkoop van marihuana er precies uit moet gaan zien. Het is in ieder geval zeker dat particulieren geen wietplanten voor eigen gebruik mogen telen.

Gebruikersregistratie

Wietgebruik is al legaal in Uruguay. Volwassenen die drugs willen kopen moeten zich volgens het voorstel eerst registeren. Hun drugsgebruik wordt daarna bijgehouden in een database van de regering. De regering van Uruguay gaat ervoor pleiten om marihuanaverkoop wereldwijd te legaliseren.

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl