NOS NieuwsAangepast

'Verbied tijdelijk alle implantaten'

Door research-redacteur Hugo van der Parre

Alle borstimplantaten waar siliconen in zijn verwerkt, moeten van de Nederlandse markt gehaald worden. Dat vindt het Meldpunt Klachten Siliconen, dat een juridische procedure is begonnen.

De affaire met de lekkende PIP-implantaten staat volgens het meldpunt niet op zichzelf: ook de implantaten van andere merken kunnen scheuren. Veel vrouwen melden klachten als de siliconen vrijkomen in het lichaam.

De Amsterdamse advocaat Shanta Singh eist namens de vrouwen dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg het bevel geeft om "de handel, invoer of aflevering van alle siliconen borstimplantaten op te schorten of te beëindigen", totdat duidelijk is welke typen helemaal veilig zijn.

Onderzoek

Singh wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt van biochemici, immunologen en internisten naar de impantaten en de gevolgen voor het menselijk lichaam. De inhoud van elk implantaat zou voordat het op de markt komt, moeten worden gekeurd door onafhankelijke onderzoekers.

Advocaat Singh: "Er is een Meldpunt Klachten Siliconen en daar komen heel veel vrouwen met allerlei lekkageproblemen en gezondheidsproblemen ten gevolge van de gelekte siliconen. Het blijkt niet alleen om PIP-implantaten te gaan, maar ook om implantaten van andere merken. Deze vrouwen hebben de Inspectie verzocht om het te onderzoeken, maar toe nu toe doet de Inspectie dat niet. Dan lijkt het me verstandig het aan de rechter voor te leggen".

De affaire met het Franse merk Poly Implant Prothese (PIP) begon eind 2011 toen bekend werd dat de implantaten van PIP veel mankementen vertoonden: ze zouden gevuld zijn met gel en snel scheuren, waardoor de siliconen in het lichaam terechtkomen. In Nederland zijn er ongeveer 2700 verkocht.

Meldingsplicht

Niet alleen implantaten van PIP vertonen gebreken. Uit een rondgang van het Meldpunt Klachten Siliconen onder zijn leden blijkt dat implantaten van andere merken net zo goed scheuren en siliconen lekken. Net als de PIP-slachtoffers zien deze vrouwen een verband tussen de siliconenprothesen en hun gezondheidsklachten.

Veel vrouwen laten hun PIP-implantaten operatief vervangen door implantaten van een ander merk. Daar kunnen dus evengoed problemen bij ontstaan.

De vrouwen pleiten verder voor de komst van een meldingsplicht voor plastisch chirurgen: alle complicaties, scheuren en lekken zouden bij de Inspectie moeten worden gemeld. Ook patiënten zelf zouden daar met klachten terecht moeten kunnen.

Het ministerie van Volksgezondheid neemt het verzoek in behandeling. In de zomer wordt een hoorzitting gehouden met de betrokken partijen. Daarna volgt een besluit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl