Nederlandse backpacker mag Australië niet verlaten tot proces

tijd van publicatie Aangepast

De Nederlandse Linda Huiskamp mag Australië niet verlaten in afwachting van haar proces. Dat hoorde ze vanochtend. Door de lange wachttijden bij de plaatselijke rechtbank is de kans aanwezig dat het nog een jaar duurt voordat haar zaak voorkomt; al die tijd moet ze in Australië blijven.

Wat voorafging

Een backpackvakantie in Australië is voor Linda Huiskamp (26) uit Culemborg uitgelopen op een drama. In april raakte ze in de buurt van Esperance in Australië betrokken bij een ernstig ongeluk, waarbij een ander Nederlands meisje omkwam. Zelf had Linda een klaplong, gebroken ribben en sleutelbeen en een hersenschudding. En dat is nog niet alles, want ze kan ook nog in de cel belanden.

In Australië kan een aanrijding met dodelijke afloop namelijk als misdrijf worden beoordeeld. Dat kan 10 jaar cel betekenen, maar dat zou het in dit geval waarschijnlijk niet worden omdat er geen drank of drugs in het spel is.

De plek van het ongeluk is berucht: het is een kruising op een heuvel net buiten het stadje Esperance, een onoverzichtelijk punt waar je ander verkeer niet ziet aankomen. Er zijn dan ook al vaker ongelukken gebeurd. Linda draaide vanaf een onverharde weg de South Coast Highway op, net toen een andere auto passeerde. Zelf weet ze daar niets meer van. Ze weet alleen nog dat ze in de auto stapte en dat ze wakker werd in het ziekenhuis.

Benefietconcert

Dit is allemaal al redelijk rampzalig, maar de problemen stapelen zich op. Al die tijd zit Linda al in Australië omdat ze het land niet uit mag. Tegenwoordig moeten in West-Australië alle zaken waarbij een dodelijk slachtoffer is gevallen, voor de rechter komen. Maar door de enorme wachttijden bij de plaatselijke rechtbank kan het nog wel een jaar duren voor haar zaak voorkomt. Linda zit niet vast, maar bij een Nederlandse arts die haar heeft opgevangen. Linda had goede hoop haar proces in Nederland af te wachten. Die hoop is nu vervlogen: vanochtend hoorde ze dat er geen borg werd vastgesteld, en dat ze in Australië moet blijven in afwachting van haar proces.

Juridische bijstand is duur. Daarom zijn Linda's ouders geld aan het inzamelen om de kosten te betalen. Haar familie organiseert op 22 september een benefietconcert in Beesd. De flyer daarvan zie je hiernaast.

Jury

Wat ook nog een probleem kan worden voor Linda, is de juryrechtspraak in het land. Haar is aangeraden om niet te veel om te gaan met de inwoners van Esperance, omdat die dan niet meer als juryleden kunnen fungeren.

Door: Helen