NOS NieuwsAangepast

Moody's verhoogt status Turkije

Kredietbeoordelaar Moody's heeft de beoordeling van Turkije verhoogd. Moody's verhoogt de beoordeling van Ba2 naar Ba1, verder blijft de verwachting voor de toekomst positief. Ba1 is één stap onder de zogenaamde investment grade. Dat betekent dat Moody's investeren in Turkije op dit moment nog net als speculatief beschouwt. Ba1 is ook de rating die bijvoorbeeld IJsland heeft.

Robuuster

Moody's prijst de verbeterde overheidsfinanciën. Ondanks de moeilijke economische omstandigheden in Europa en de lagere groei in Turkije is de Turkse economie robuuster geworden. Daarnaast zet de Turkse overheid volgens het kredietbureau goede stappen om de overheidsschuld te verlagen.

Naast de verbeterde overheidsfinanciën is Moody's positief over de verbetering van de Turkse handelsbalans. Dankzij maatregelen van de overheid hoeven bedrijven minder producten te importeren voor hun productie. Ook wordt er meer gespaard voor pensioenen.

Dynamiek

De kredietbeoordelaar is ook positief over de toekomst van Turkije. Moody's noemt met name de dynamiek van de economie en de brugfunctie van het land tussen Europa en het Midden-Oosten.

In 2010 en 2011 groeide de Turkse economie met respectievelijk 8,9 en 8,5 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl