'Partneralimentatie op de schop'

VVD, PvdA en D66 willen de regeling voor partneralimentatie versoberen. De regeling moet eerlijker en simpeler worden. De periode dat alimentatie betaald moet worden aan een ex-partner wordt flink verkort, naar maximaal 5 jaar in plaats van 12 nu.

De drie partijen komen vandaag met een wetsvoorstel. Ze willen dat beide partners na een scheiding zo snel mogelijk op eigen benen staan. De alimentatie dient volgens het voorstel alleen nog als overbrugging totdat de ontvanger werk heeft gevonden.

Vijf jaar

Na een huwelijk dat minder dan drie jaar heeft standgehouden, wordt helemaal geen partneralimentatie meer berekend. Bij een langer huwelijk duurt de alimentatieperiode de helft van het aantal jaren dat de partners getrouwd waren, met een maximum van vijf jaar.

In het voorstel maken de drie partijen uitzonderingen voor regelingen waarbij de zorg voor de kinderen niet gelijk is verdeeld. Zo moet er ook partneralimentatie worden betaald totdat het jongste kind 12 jaar is. Voor huwelijken die langer dan 15 jaar hebben geduurd en waarin een van de partners fulltime voor de kinderen heeft gezorgd, geldt het maximum van 5 jaar partneralimentatie ook niet.

Kinderen

De versobering van de regeling geldt alleen voor de partneralimentatie: aan de kinderen moeten ouders blijven meebetalen.

Onlangs kwam de PVV ook met een initiatiefwetsvoorstel om alimentatie aan te pakken. Het voorstel van de VVD, PvdA en D66 kent meer uitzonderingen.

Het is nog niet zeker of het plan kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. Dat is pas duidelijk als na de verkiezingen op 12 september de zetelverdeling bekend is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl