NOS NieuwsAangepast

'Eigen bijdrage bij huisartsenpost'

Steeds meer huisartsen vinden dat er een eigen bijdrage moet worden gevraagd aan patiënten die gebruik maken van huisartsenposten. In 2010 was 65 procent van de huisartsen voor invoering van een eigen bijdrage, nu is dat percentage gestegen tot 77.

Dat blijkt uit een onderzoek (.pdf) van de website HuisartsVandaag en de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen, waarover het vakblad Medisch Contact schrijft. Op de site konden huisartsen die in het onderwerp geïnteresseerd zijn, aangeven hoe ze over de kwestie denken. Er deden ruim duizend artsen mee aan de steekproef. In Nederland zijn 11.000 huisartsen.

Niet spoedeisend

Huisartsen zijn traditioneel geen voorstanders van de eigen bijdrage. Ze willen hun zorg zo toegankelijk mogelijk houden, maar 80 procent van de hulpvragen 's avonds, 's nachts en in het weekend blijkt niet spoedeisend te zijn.

De huisartsen verwachten dat een eigen bijdrage een remmend effect zal hebben op het bezoek aan huisartsenposten.

Vorige week pleitte een ambtelijke werkgroep ook al voor een eigen bijdrage voor de huisartsenpost. Dat advies was een van de aanbevelingen om de stijging van de kosten in de zorg terug te dringen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl