NOS NieuwsAangepast

Locked-in Brit eist het recht om te sterven

Zelf kan hij er niet bij zijn, maar zaak bij de Hoge Raad is begonnen: de Brit Tony Nicklinson. Hij lijdt aan het zogenoemde locked-in-syndroom; door een hersenbloeding zeven jaar geleden is hij vanaf de nek verlamd en kan hij alleen communiceren door met zijn ogen te knipperen en zijn hoofd minimaal te bewegen.

Nicklinson (58) wil euthanasie, maar dat is in Groot-Brittannië verboden. Dus moet hij het via de rechter uitvechten; die zaak is vandaag begonnen. Zijn vrouw en twee dochters waren vandaag wel in de rechtbank.

Vorige week maakte hij een account op Twitter aan, zodat iedereen de zaak kan volgen, en zich ermee kan bemoeien (#talktotony). Zijn eerste tweet begon met "Hello world". Nicklinson heeft nu al bijna 32.000 volgers.

Discriminatie

Euthanasie is strafbaar in Groot-Brittannië en staat gelijk aan moord. Zelfdoding is niet strafbaar, maar hulp bij zelfdoding weer wel. Het OM kan ze die hulp dan in principe voor moord vervolgen. Volgens Nicklinsons advocaten zijn de richtlijnen discriminerend voor terminale patiënten als hij, omdat hij geen zelfmoord kan plegen. Ze willen vaststellen of Nicklinsons vrouw of huisarts vervolgd wordt als zij de dodelijke injectie toedienen.

Als het OM de hulp toestaat, kan het verstrekkende gevolgen hebben voor de euthanasiepraktijk in Groot-Brittannië, want het zou in feite een legalisering van euthanasie betekenen voor patiënten die zichzelf niet van het leven kunnen beroven.

Memoires

Volgens zijn advocaat wil Nicklinson overigens niet meteen van euthanasie gebruik maken, mocht het toegestaan worden. "Alleen al de keuze zou mijn leven zoveel makkelijker maken", zei Nicklinson. "De wetenschap dat ik zelf mag beslissen, in plaats van de overheid." Zijn advocaat zegt dat hij ook nog zijn memoires wil schrijven.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl