NOS NieuwsAangepast

Onrust in noorden Nigeria houdt aan

Het Rode Kruis in Nigeria zegt dat bij gevechten in de noordoostelijke stad Damataru zeker 25 doden zijn gevallen, onder wie 20 burgers.

De radicaal-islamitische sekte Boko Haram zou sinds gisteren verschillende aanvallen hebben uitgevoerd in de stad op politiebureaus en het leger.

Het geweld escaleerde vannacht. Een inwoonster van de stad heeft tegen het Amerikaanse persbureau AP gezegd dat zeker twee scholen in vlammen zijn opgegaan. De autoriteiten hebben een uitgaansverbod ingesteld.

Ook in de stad Kaduna is het nog steeds onrustig. Zondag werd door Boko Haram een reeks bomaanslagen uitgevoerd op kerken in verschillende steden in de gelijknamige noordelijke deelstaat Kaduna.

Vergeldingsacties

Daarna braken in verschillende steden gevechten uit tussen moslims en christenen. Het precieze dodenaantal is nog steeds niet bekend, maar er zijn berichten dat bij die explosies en de daaropvolgende vergeldingsacties zeker 70 mensen zijn omgekomen.

De autoriteiten in de stad Kaduna hebben het uitgaansverbod dat zondag werd ingevoerd, opnieuw verlengd. Inwoners zouden bang zijn om hun huizen te verlaten.

Gewapende islamitische jongeren op straat hebben banden in brand gestoken. Ook is een kerk vernield, meldt het Britse persbureau Reuters.

Zuiveringen

De belangrijkste religieuze organisatie in Nigeria heeft na de aanslagen van zondag gezegd dat Boko Haram "religieuze zuiveringen" uitvoert.

Boko Haram wil dat de sharia, islamitische wetgeving, wordt ingevoerd in Nigeria.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl