NOS NieuwsAangepast

Leers praat met Iraakse minister

Demissionair minister voor Asiel en Immigratie Leers praat vanochtend met zijn collega Duski uit Irak. Het gesprek gaat over de Iraakse asielzoekers in Nederland.

In eerste instantie leek het er op dat het bezoek helemaal niet door kon gaan. De Iraakse minister dacht dat hij beschikte over een geldig visum, maar dit bleek niet zo te zijn.

Begin mei protesteerde een groep afgewezen Iraakse asielzoekers in een tentenkamp in Ter Apel, omdat zij geen recht meer hebben op opvang, maar ook niet het land uit kunnen worden gezet.

Vrijwillig

Irak neemt alleen asielzoekers op die vrijwillig terugkeren. Deze asielzoekers willen niet terug, omdat zij Irak te onveilig vinden. Minister Leers hoopt dat Irak wil meewerken aan het opnemen van mensen die niet vrijwillig terugkeren, ook in de toekomst.

Naast het gesprek met minister Leers volgt er ook een ontmoeting met minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken. Dinsdag voeren Leers en Duski een tweede en laatste gesprek.

Op 31 mei ontving Leers nog een brief waarin de regering in Bagdad liet weten niet van gedachten te zijn veranderd.

Vluchtelingen

Op dit moment zijn er in totaal 52.000 Irakezen in Nederland. Van deze groep zijn er 1300 afgewezen door de rechter en moeten dus vertrekken. Tot 2008 hadden alle Iraakse vluchtelingen bescherming in Nederland. Eind 2008 begonnen de individuele beoordelingen.

Wereldwijd zijn er volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR 1,4 miljoen Irakezen ontheemd en op de vlucht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl