NOS NieuwsAangepast

Optimisme beurzen verdampt

Na aanvankelijke opluchting over de Griekse verkiezingsuitslag heeft de beurs in Amsterdam de dag toch met verlies afgesloten. De AEX-index sloot 0,2 procent lager op 297 punten. Kort na opening stond de index nog op ruim een procent winst.

Ook Parijs sloot met verlies. De beurzen in Londen en Frankfurt sloten met minieme winsten van 0,2 en 0,3 procent, na eerder op de dag op grotere winsten te hebben gestaan.

Beleggers blijven ongerust over de toekomst van de eurozone. Door de verkiezingsuitslag in Griekenland is de vrees voor een euro-exit van Griekenland verminderd, maar er blijven genoeg andere onzekerheden.

Rente

De rente op Spaanse staatsobligaties liep op naar een nieuw record van 7,3 procent. Dat kwam mede door de bekendmaking van de Spaanse centrale bank dat Spaanse banken hun slechte leningen in april weer verder zagen stijgen naar 153 miljard euro, ofwel 8,72 procent van het totaal. Het is voor het eerst in ruim 18 jaar dat dit niveau werd bereikt.

Ook de rente op Italiaanse staatsobligaties steeg vandaag, naar 6,2 procent. Zulke niveaus worden door economen gezien als onhoudbaar op termijn, omdat landen te veel kwijt zijn aan rentebetalingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl