Google schrapt video's op verzoek

time icon Aangepast

Google krijgt steeds meer verzoeken van overheden wereldwijd om informatie te verwijderen. Sinds 2010 publiceert het bedrijf daar elke zes maanden gegevens over.

In totaal kreeg Google tussen juli en december vorig jaar 461 rechterlijke bevelen over 6989 items. Van de verzoeken is 68 procent gehonoreerd.

Daarnaast ontving Google 546 informele verzoeken die over 4925 items gingen. In 43 procent van die gevallen ging Google akkoord.

Terrorisme

Het bedrijf verwijderde onder meer 640 video's van Britse makelij van YouTube, omdat ze terrorisme gepropageerd zouden hebben. De klacht over de video´s kwam van de Britse politiebond. Vijf profielen die gelinkt waren aan de filmpjes werden gesloten.

De Thaise overheid verzocht Google 149 video's te verwijderen omdat ze beledigend zouden zijn voor de monarchie. Er werden er 104 verwijderd.

Verder haalde Google bijvoorbeeld een video met haatzaaiende inhoud uit Turkije offline.

Afwijzingen

Google zegt dat het vaak verzoeken van overheden afwijst. Zo mag een video waarin een Canadees over zijn paspoort plast en het vervolgens door de wc spoelt op YouTube blijven staan. De Canadese autoriteiten hadden om verwijdering gevraagd.

Ook zijn zes video´s waarin de spot wordt gedreven met het Pakistaanse leger en politici niet verwijderd.

Spanje

In Nederland was het aantal verzoeken tussen juni en december 2011 minder dan tien. Dat aantal is volgens Google zo klein dat het niets over censuur in ons land zegt. De verzoeken worden daarom niet gespecificeerd.

Een Europees land dat wel opviel was Spanje, dat 270 verzoeken indiende om negatief commentaar op publieke figuren te verwijderen. Dat aantal is fors meer dan het halfjaar daarvoor. Google deed daar niets mee.

STER Reclame