Nederland is er op het EK in Polen en Oekraïne niet in geslaagd zich voor de kwartfinales te plaatsen. Tegen Portugal leed Oranje zijn derde nederlaag op rij: 1-2.

Heel even leefde de hoop op het 'wonder van Charkov'. Nederland begon sterk aan het duel en werd daarvoor beloond. Rafael van der Vaart, een van de drie nieuwelingen in de basis, trok naar binnen en krulde de bal vanaf twintig meter prachtig in de verre hoek.

Toen Duitsland tegen de Denen ook nog eens op 1-0 kwam, waren de mannen van bondscoach Bert van Marwijk plots slechts één doelpunt verwijderd van de kwartfinales. Oranje raakte echter de regie over de wedstrijd kwijt.

Ronaldo slaat toe

De Portugezen waren de baas op het middenveld en na een half uur zorgde Cristiano Ronaldo, die zichtbaar zijn vorm hervonden had, voor de 1-1: na een slechte pass van Jetro Willems scoorde de ster van Madrid op aangeven van João Pereira.

Ook na rust kreeg Oranje maar geen grip op het duel, wat Van Marwijk dwong tot ingrijpen. Het één-op-één achterin bood echter geen soelaas. Alleen Portugal was gevaarlijk en waar Nani op aangeven van Ronaldo vergat te scoren, lukte dat even later andersom wel.

Nederland moest nu drie keer scoren, maar dat zat er geen moment in. Van der Vaart schoot op de paal en Robin van Persie, die de spits plaats had moeten maken voor Klaas-Jan Huntelaar, tikte de bal naast. Het gedagdroomde wonder bleef uit.

STER reclame