NOS NieuwsAangepast

Landelijk protest tegen wietpas

De wietpas blijft de gemoederen bezighouden. Coffeeshophouders en andere wietliefhebbers kwamen vanmiddag bij elkaar om tegen landelijke invoering van de wietpas te protesteren. De demonstratie was in het Westerpark in Amsterdam, waar voor de vierde keer Cannabis Bevrijdingsdag wordt georganiseerd.

De organisator van het evenement, het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC), zegt dat er ruim duizend mensen op de demonstratie zijn afgekomen.

Faillissementen

Vanaf 1 januari wordt de wietpas landelijk ingevoerd. In het zuiden van het land gebeurde dat al eerder. Daar zijn de coffeeshophouders niet blij met de pas: ze zeggen dat de negatieve financiële gevolgen groot zijn

Eigenaars van coffeeshops in andere delen van het land zijn bang dat de invoering van de wietpas bij hen ook zal zorgen voor minder klandizie, ontslag van werknemers en faillissementen, net als bij hun collega's in het zuiden.

Coffeeshops dicht

In Groningen zijn vandaag alle dertien coffeeshops dicht uit protest tegen de wietpas.

Het VOC lanceert vandaag ook de campagne 'Vote to smoke'. Daarmee roept het VOC alle Nederlanders op om op 12 september te stemmen op een partij die tegen de invoering van de wietpas is.

Buitenlanders

Als de wietpas landelijk wordt ingevoerd mag geen wiet meer worden verkocht aan mensen uit het buitenland. Nederlanders moeten zich laten registreren bij de coffeeshops. In het zuiden wordt er al druk geprocedeerd tegen deze beperkingen.

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl