NOS NieuwsAangepast

Weinig verandering peiling De Hond

In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond is deze week weinig veranderd in vergelijking met vorige week.

De VVD stijgt naar 28 zetels. Dat zijn er twee meer dan vorige week. De VVD heeft nu 31 zetels in de Tweede Kamer. De SP komt uit op 31 zetels, een minder dan vorige week. Daarmee is de SP in de peiling van De Hond nog steeds de grootste partij. De partij heeft nu 15 Kamerzetels.

Geen grote verschillen

Verder zijn er geen grote verschillen met vorige week. De PvdA stijgt een zetel naar 20, de PVV verliest er een en komt op 23 en het CDA komt op 12 zetels uit, tegen 13 vorige week. Vergeleken met het huidige aantal Kamerzetels is er nog steeds een groot verlies voor PvdA en CDA.

De overige partijen blijven gelijk. D66 komt uit op 16 zetels, GroenLinks en de ChristenUnie op 6, de SGP en de Partij voor de Dieren op 3 en de overige partijen op 2 zetels.

Foutmarge

Alle politieke peilingen hebben een foutmarge van zeker 2 zetels naar boven of naar beneden. Als partij X dus 10 zetels haalt in een peiling, wil dat zeggen dat het werkelijke aantal zetels waarschijnlijk tussen 8 en 12 zit.

De NOS publiceert elke woensdag een update van de Peilingwijzer. Daarin worden de belangrijkste peilingen gecombineerd tot een gewogen gemiddelde. Door het gemiddelde te nemen, worden incidenteel afwijkende peilingen afgezwakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl