NOS NieuwsAangepast

Cruciale stembusstrijd Griekenland

Griekenland kiest vandaag voor de tweede keer in zes weken een nieuw parlement. De stemming is niet alleen voor het land zelf cruciaal, maar wordt ook van belang beschouwd voor de hele Europese Unie.

De Grieken zijn diep verdeeld over de vraag of het land zich moet houden aan de voorwaarden die de Europese Unie heeft opgelegd bij het verlenen van twee pakketten noodhulp van in totaal 240 miljard euro.

De twee partijen die het in de peilingen het beste doen, de conservatieve Nieuwe Democratie en de linkse Syriza, denken daar heel verschillend over. Partijleider Antonis Samaras van Nieuwe Democratie wil verder bezuinigen om aan de EU-voorwaarden te voldoen. Alexis Tsipras van Syriza wil op zich dat de Grieken in de euro blijven, maar weigert de voorwaarden te accepteren. Hij heeft aangekondigd de bezuinigingen van de laatste jaren terug te draaien.

Recessie

Griekenland zit al vijf jaar in een recessie. De coalitieregeringen voerden de afgelopen jaren strenge bezuinigingen door: de uitgaven werden beperkt en de lonen en pensioenen gingen drastisch omlaag. Dat heeft geleid tot hoge werkloosheid en veel arbeidsonrust in de Griekse samenleving.

Internationaal zijn politici en economen bang voor een vertrek van Griekenland uit de euro. Als de Grieken de euro weer inruilen voor een eigen munt komt daardoor de stabiliteit van het hele eurozone onder grote druk te staan. Gevreesd wordt voor een domino-effect.

Exit polls

De vorige verkiezingen in Griekenland waren op 6 mei. Er werden diverse pogingen gedaan om een coalitieregering te vormen, maar die mislukten allemaal. Daarom werden nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Ook nu zal waarschijnlijk geen van de partijen een meerderheid halen, en moet er worden samengewerkt.

De stembureaus in Griekenland zijn tot vanavond 18.00 uur Nederlandse tijd open. Rond 19.00 uur worden de eerste exit polls verwacht; ongeveer anderhalf uur later is er een prognose op basis van de eerste uitslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl