NOS NieuwsAangepast

Oudste huis van Amsterdam ontdekt

In Amsterdam is voor het eerst een woonhuis uit de vijftiende eeuw ontdekt. Uit onderzoek blijkt dat het pand aan de Warmoesstraat 90 uit 1485 stamt. Daarmee is het volgens de gemeente het oudste huis in Amsterdam.

Tot nu toe gold een houten pand uit 1530 aan de Begijnhof als oudste huis van de hoofdstad. De gemeente kreeg vermoedens dat het huis aan de Warmoesstraat ouder was toen een inspecteur onlangs bij een verbouwing historische details ontdekte. Monsters uit het houtskelet bevestigden de vermoedens.

Volgens het bestuur van het stadsdeel Centrum is het niet vreemd dat de ouderdom van het pand zo lang onbekend was. "Het huis is aan de voorkant helemaal niet herkenbaar als vijftiende-eeuws", zegt wethouder Boudewijn Oranje. "De voorgevel komt namelijk uit de negentiende eeuw."

Stadsbrand

Het pand stamt uit een periode dat Amsterdam voor een groot deel opnieuw moest worden opgebouwd, na een enorme stadsbrand in 1452. Het skelet is van hout, maar de zijmuren zijn van steen. "Een heel goed voorbeeld van duurzaam bouwen," vindt Oranje.

Het pand, dat in 2010 grote schade opliep bij een brand, wordt op dit moment verbouwd. Het staat nog niet op de monumentenlijst, maar als het aan de wethouder ligt gebeurt dat zo snel mogelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl