NOS NieuwsAangepast

Egypte kiest nieuwe president

In Egypte zijn de stembureaus voor de presidentsverkiezingen geopend. In de tweede en beslissende ronde kunnen de Egyptenaren kiezen tussen twee kandidaten: Ahmed Shafik, die de laatste premier was tijdens het bewind van Mubarak en de kandidaat van de Moslimbroederschap, Mohamed Morsi.

Correspondent Sander van Hoorn in de hoofdstad Caïro zegt dat er vanochtend al snel lange rijen voor de stembureaus stonden: "Het is heel erg warm overdag, dus veel mensen zijn vroeg gaan stemmen. Onder hen zijn veel vrouwen valt me op." Volgens Van Hoorn is het nog niet te zeggen wie favoriet is om president te worden. Shafik en Morsi gaan in de peilingen gelijk op.

Het Constitutionele Hof in Egypte oordeelde donderdag dat Shafik mag deelnemen aan de verkiezingen. Een beslissing van het parlement, dat een wet had aangenomen waardoor hoge functionarissen uit de regering van Mubarak niet politiek actief mochten zijn, verklaarde het hof ongrondwettelijk.

Bij de eerste verkiezingsronde in mei brachten ongeveer 52 miljoen Egyptenaren hun stem uit. Geen van de twaalf kandidaten wist toen meer dan de helft van de stemmen te krijgen. Morsi kreeg tijdens de eerste ronde 5,76 miljoen stemmen. Zijn rivaal Shafik 5,5 miljoen.

Islam

Morsi is onder meer voor een grotere rol van de islam in Egypte en wil meer islamitische wetgeving in het land. Shafik is de favoriet van de generaals die sinds de val van Mubarak de macht hebben in Egypte.

Het is nog onduidelijk hoeveel macht de nieuwe president straks krijgt. Egypte heeft nog altijd geen nieuwe grondwet en er is ook geen parlement. Het Constitutionele Hof oordeelde deze week namelijk dat de kieswet in strijd is met de grondwet en dat daardoor het parlement onrechtmatig is en moet worden ontbonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl