NOS NieuwsAangepast

'Duitse Bosjongen' is Nederlander

De jongen die zei dat hij vijf jaar in een Duits bos heeft geleefd, is Robin van Helsum uit Hengelo. Schoolgenoten herkenden de 20-jarige jongen, die vorig jaar verdween, op foto's die de politie van Berlijn gisteren publiceerde. De politie bevestigt zijn identiteit.

"Ik weet zeker dat het Robin is. Ik weet 100 procent zeker dat hij het is", zegt een oud-huisgenoot van Robin tegen NOS op 3. "Hij had persoonlijke problemen en dit is zijn manier geweest om een nieuw leven te beginnen."

De redactie van NOS op 3 ontving vanmiddag meerdere tips over de zaak. Een van de vrienden van Robin nam contact op, waarna de redactie de politie informeerde. Die zette meteen een team rechercheurs op de zaak en vanavond bevestigde de politie dat de jongen Robin is.

Nauwelijks informatie

De 'bosjongen' meldde zich afgelopen september bij de autoriteiten in de Duitse hoofdstad. Hij vertelde dat hij samen met zijn vader jarenlang in een bos had gewoond na de dood van zijn moeder. Toen zijn vader ook overleed, kwam hij na een tocht van vijf dagen per toeval in Berlijn terecht, vertelde hij.

De jongen zei ongeveer 18 jaar oud te zijn, zei Ray te heten en sprak naar eigen zeggen alleen Engels en een beetje Duits. De politie kreeg zijn verhaal niet bevestigd. De jongen kon de plek waar hij zijn vader had begraven niet aanwijzen. Ook over zijn moeder, die bij een ongeluk om het leven zou zijn gekomen, kon hij nauwelijks informatie geven.

Hengelo

Omdat nog steeds niet duidelijk was wie de jongen was, publiceerde de politie gisteren foto's van de jongen. Meerdere jongeren uit Hengelo herkenden de jongen als de 20-jarige Robin.

Robin van Helsum verdween vorig jaar september, enkele dagen voordat 'Ray' opdook in Berlijn. Hij werd voor het laatst gezien met een vriend, onderweg naar de Duitse hoofdstad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl