NOS NieuwsAangepast

Parlement Egypte onwettig

Het Egyptische parlement is onwettig en moet worden ontbonden. Ook moeten er nieuwe verkiezingen komen. Dat heeft de voorzitter van het Constitutionele Hof in Egypte gezegd.

Voorzitter Soltan zegt dat een derde van de parlementsleden onrechtmatig is gekozen. Daarom is het parlement als geheel ook onrechtmatig, aldus Soltan.

Shafik

Het Constitutionele Hof bepaalde ook dat Ahmed Shafik kandidaat mag blijven bij de presidentsverkiezingen, die dit weekend worden gehouden. Shafik is omstreden vanwege zijn rol in het regime van oud-president Mubarak. Hij was de laatste premier onder Mubarak, die vorig jaar opstapte na een volksopstand.

Volgens een nieuwe wet mogen hoge functionarissen uit de regering van de oud-president voorlopig niet politiek actief zijn. Het Hof heeft die wet nu ongeldig verklaard.

Demonstratie

Shafik kan door de uitspraak gewoon meedoen aan de verkiezingen. Hij neemt het dan op tegen de kandidaat van de Moslimbroederschap, Mohamed Morsi. De Moslimbroederschap heeft in een reactie laten weten dat ze de uitspraak van het Hof accepteert.

Honderden tegenstanders van Shafik hadden zich bij het gebouw van het Constitutionele Hof verzameld om te demonstreren. Ze eisten dat Shafiks kandidatuur ongeldig werd verklaard. Ordetroepen hadden het gerechtsgebouw afgezet met prikkeldraad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl