Koningin Beatrix is gisteren in Ankara warm onthaald door de Turkse president Abdullah Gül bij haar tweedaagse bezoek aan Turkije. Dat staat in het teken van het verstevigen van 400 jaar betrekkingen tussen beide landen.

Er waren geen officiële plechtigheden zoals bij haar staatsbezoek in 2007, maar in het presidentieel paleis waren de tafels feestelijk gedekt voor een royaal diner. Beatrix liet in een geïmproviseerd dankwoord weten "heel blij" te zijn weer in Turkije te zijn.

Het bezoek borduurt voort op het succes van de recente komst van Gül naar Nederland. De koningin bracht dat ook tot uitdrukking in haar toost op haar Turkse gastheer. ''Ik wens een voortzetting van onze goede relaties'', aldus Beatrix.

Eer

Gül vond het op zijn beurt 'een eer' om koningin Beatrix zo snel na zijn staatsbezoek aan Nederland weer te ontmoeten. "Turkije is diep getroffen door uw komst", aldus Gül, die 'goede herinneringen' bewaarde aan zijn bezoek in april, dat volgens Beatrix een 'groot succes' was geweest.

Bij het diner ontbrak minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken, die vandaag verplichtingen heeft in de Tweede Kamer en daarom op het laatste moment moest afzeggen. Zijn plek werd ingenomen door de secretaris-generaal van het ministerie, Ed Kronenburg.

Vandaag heeft de koningin in het Palais Hollande in Istanbul een lunchgesprek met studenten en wetenschappers. Vanavond woont ze een dansvoorstelling bij van het Nederlands Dans Theater 2. Daarna is er een receptie voor onder meer de deelnemers aan de culturele evenementen die dit jaar in Nederland en Turkije zijn gehouden in het kader van de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen.

Huwelijk

Vrijdag vliegt de koningin vanuit Turkije naar Italië, waar bijna de hele koninklijke familie bijeenkomt in Florence. Daar trouwt zaterdag prinses Carolina, de jongste dochter van prinses Irene, met Albert Brenninkmeijer.

STER reclame