Vijf mensen zijn het afgelopen jaar overleden na het gebruik van speed waaraan de stof 4-methylamfetamine (4-MA) was toegevoegd. Volgens het Trimbos-instituut kan het werkelijke aantal doden hoger liggen. Minister Schippers heeft 4-MA met onmiddellijke ingang op de lijst van verboden middelen geplaatst.

De doden zijn drie mannen en twee vrouwen. In een aantal gevallen was de hoofdoorzaak van het overlijden de stof. In enkele gevallen hadden mensen al andere drugs genomen, maar droeg 4-MA sterk bij aan het overlijden.

Vier van de recreatieve drugsgebruikers overleden vorig jaar, een dode viel dit jaar. De vijf zijn voor zover bekend de eerste Nederlandse doden als gevolg van het gebruik van speed met 4-MA, zegt het Trimbos.

Acuut gevaar

Volgens minister Schippers is er een acuut gevaar voor de volksgezondheid. Ook in België en Groot-Brittannië zijn gevallen bekend van mensen die overleden na het gebruik van speed waar 4-MA aan was toegevoegd.

Het Trimbos-instituut zegt dat 4-MA sinds 2009 opduikt in speed. De stof remt de werking van speed af en kan leiden tot extreme oververhitting. "In plaats van dat je je meteen hyperenergiek voelt, blijft die werking soms juist even uit. Daarom nemen mensen meer speed en wordt het gevaar nog groter", zegt Margriet van Laar van het Trimbos.

In tien tot twintig procent van de speedmonsters wordt 4-MA aangetroffen. Van Laar zegt dat het niet helemaal duidelijk is waarom de stof wordt toegevoegd aan de speed. Waarschijnlijk gebeurt dat om een andere verboden stof in de drugs te maskeren. Het Trimbos schat het aantal speedgebruikers in Nederland op zo'n 20.000.

STER reclame