De Ierse regering heeft duizenden Ieren gratie verleend die tijdens de Tweede Wereldoorlog deserteerden om tegen de Duitsers te vechten. Ierland was tijdens de oorlog neutraal. Daarom deserteerden zo'n 5000 Ierse militairen om met de geallieerden te strijden tegen nazi-Duitsland en Japan.

De Ierse regering ontsloeg destijds alle deserteurs en ze kregen zeven jaar lang geen functies bij de overheid. Veel deserteurs en nabestaanden hebben zich jarenlang ingezet voor eerherstel.

De Ierse minister Shatter van Defensie heeft nu zijn excuses aangeboden voor de behandeling van de deserteurs. Hij zei dat een regering in principe nooit mag accepteren dat militairen zonder toestemming het leger verlaten, maar dat de Tweede Wereldoorlog een bijzondere situatie was.

Belangrijke rol

"De militairen die deserteerden om met de geallieerden te vechten, hebben een belangrijke rol gespeeld in het verdedigen van de vrijheid en de democratie", zei Shatter. Volgens de minister hadden de deserteurs na de oorlog de kans moeten krijgen om uit te leggen waarom ze het Ierse leger hadden verlaten.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben zo'n 60.000 Ieren gevochten tegen de Duitsers.

STER reclame