NOS NieuwsAangepast

Geldkraan corporaties hapert

Banken zijn terughoudend bij het geven van leningen aan corporaties. Dat zeggen diverse corporatiedirecteuren tegen de NOS.

Het wordt lastiger voor corporaties om geld te lenen bevestigt ook Jeroen van Maarschalkerweerd, woordvoerder van ABN Amro. "De sector is veranderd, risicovoller geworden, en daar moeten we rekening mee houden."

Corporatiesbestuurders wijten de problemen aan de Vestia-affaire. Met een slimme actie werden daar de banken buiten spel gezet. De noodlijdende woningcorporatie Vestia heeft vorige maand bijna al haar woningen verpand aan het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Daardoor staan schuldeisende banken buitenspel. Zij kunnen nu bij een faillissement geen aanspraak maken op de panden van Vestia. Door deze maatregel lopen banken dus een groter dat ze geleend geld niet terugkrijgen. Daarom zijn ze voorzichtig geworden en vragen ze ook een hogere rente op leningen.

Nieuwe eisen

Woningcorporatie Zayaz kreeg onlangs te maken met nieuwe eisen van de huisbankier. In een tweet vraagt directeur Bas Maassen zich af of dit het gevolg is van Vestia. Ook een van de grootste corporaties van Nederland, Portaal, zegt dat het moeilijk is om geld aan te trekken. "De banken trekken zich terug uit de sector en dat is het rechtstreekse gevolg van Vestia", zegt woordvoerder Annemarie Wienese. Portaal is door de toezichthouder onder verscherpt toezicht geplaatst.

Rob Vinke bestuurder van TBV Wonen, een kleine corporatie in Brabant, kan zich wel voorstellen dat banken voorzichtig worden. "We lopen grote risico's als het WSW dit soort trucs gaat uithalen. Ik moet deze zomer nog vijftig miljoen uit de markt halen."

Financiering

In een vertrouwelijk overleg met Vestia, de overheid en de toezichthouders reageerden de elf betrokken banken verontwaardigd op de noodmaatregel bij Vestia. Zij dreigden daarop de financiering van andere projecten stop te leggen. Dat bevestigen diverse bronnen. Volgens de sector blijft het niet alleen bij dreigementen. "Ik denk niet dat men zich dit heeft gerealiseerd, maar dit is nu een probleem voor de hele sector", zegt Wienese van Portaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl