Column: Rutte's telefoon
In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen schrijft politiek verslaggever Xander van der Wulp wekelijks een column, waarin hij de politieke gebeurtenissen van commentaar voorziet en een kijkje geeft achter de schermen.
Rutte's telefoon
Rutte legt bij zijn wekelijkse persconferentie vaak zijn telefoon op het bijzettafeltje naast zich. Vlak naast het glas water dat daar altijd voor hem klaar staat. Het schermpje van de telefoon netjes naar zich toe gedraaid, zodat hij eventueel direct kan zien wie hem belt. Deze week deed hij het weer. Raar eigenlijk, verwacht de minister-president misschien een belangrijk telefoontje? De Duitse bondskanselier Merkel schijnt vaak te bellen. Of z'n moeder? Misschien heeft hij Barack Obama ook z'n nummer wel gegeven.
De premier stond te vertellen hoe druk hij weer geweest was met het aanpakken van de eurocrisis. Een dag eerder had hij nog een bliksembezoek gebracht aan Spanje, waar de banken zo in de problemen zitten. Wij vroegen hem ook naar een uitspraak van Angela Merkel. Volgens haar moeten alle EU-lidstaten snel meer macht aan Brussel overdragen, zodat slecht presterende landen door hun geldschieters kan worden verteld wat ze moeten doen. Hier in Nederland is machtsoverdracht aan Europa, zeker met de verkiezingen op komst, een zeer gevoelig onderwerp.
Als het over Europa gaat zal Rutte zich in de komende campagnemaanden een evenwichtskunstenaar moeten tonen. Als demissionair premier heeft hij de opdracht samen met de andere Europese landen de crisis te bestrijden, in het uiterste geval zelfs door soevereiniteit af te staan. Tegelijk gruwelt hij daar als VVD-lijsttrekker van, persoonlijk wijst hij graag alleen op de praktische voordelen van de EU. Daarom praat Rutte vaak in algemeenheden als hij het over Europa heeft. Op deze persconferentie deed hij dat ook: "Het is van belang dat de interne markt beter gaat functioneren en dat we eindelijk de Europese dienstenregeling gaan implementeren." Om de tijd te vullen, wist hij nog wel meer mogelijke voordelen te noemen van nauwe Europese samenwerking: "We moeten samen de kansen pakken op het gebied van moderne telecommunicatie, ICT, enzovoort." Bij het uitspreken van die laatste zin pakte Rutte zijn telefoon vast, liet het ding aan de journalisten zien en zwaaide er even mee.
Een opvallende actie van de premier. Vooral omdat Rutte's toestel helemaal niets met moderne telecommunicatie te maken heeft. Het is een heel oud exemplaar. Uit de tijd dat de markt van de mobiele telefonie nog gedomineerd werd door het Finse Nokia. Klein, betrouwbaar, niet kapot te krijgen, maar met beperkte mogelijkheden. Rutte is geen man voor een 'smartphone'. Hij heeft wel een Blackberry, maar daar moet hij niet zoveel van hebben. Vorig jaar heeft hij dat ding op het ministerie een keer in de WC laten vallen. "Gelukkig in een schone pot", zei hij toen. Met opgestroopte hemdsmouwen heeft de premier het toestel toen uit het toilet gevist. Als het apparaat niet zo boordevol met belangrijke informatie had gestaan, dan had hij net zo lief doorgetrokken. Al het dagelijkse handwerk doet hij met zijn oude, simpele telefoontje. Hij kan er alleen mee bellen en moeizaam mee sms-en, maar Rutte vindt het een machtig ding. Aan zo'n mooi telecommunicatie-apparaat zouden ze in de rest van Europa eens een voorbeeld moeten nemen?
Zijn telefoon moet Rutte een vertrouwd gevoel geven. Hij is gewend aan alle eigenaardigheden van het toestel. Vorige week liep hij met het telefoontje in zijn grote handen door de Tweede Kamer. Op zijn bekende amicale wijze begroette hij Emile Roemer van de SP. De twee mannen die in de komende campagne fel met elkaar in gevecht zullen gaan, hadden een kort gesprek. Rutte vroeg naar de gezondheidstoestand van Jan Marijnissen, de oud-leider van de SP die op het congres van de partij problemen kreeg met zijn hart. Terwijl Roemer vertelde dat Jan thuis verder aan het herstellen was, riep Rutte ineens: "Weet je, als jij me belt staat er altijd 'Jan Marijnissen' op m'n display. Zo sta je er in..." Roemer keek er raar van op en wist eigenlijk niks te zeggen. "En ik heb ook een 'Jan Marijnissen 2', dat is de echte Jan!" Ook bij zijn bezoek aan de Spaanse premier Rajoy pakte Rutte zijn telefoon uit zijn zak. De twee premiers hadden elkaar al de hand geschud als formele afsluiting van het korte bezoek, toen Rutte zich nog wat bedacht: "Mariano, geef me je nummer nog even. Dan heb ik die ook." Handig, dan kan hij Rajoy in de komende maanden gewoon rechtstreeks bellen om hem zo nu en dan even persoonlijk uit te leggen dat de Spanjaard niet de enige is met problemen: "Haai Mariano, Mark hier. Luister, in de media doe ik misschien onaardig over Spanje. Maar je weet toch ook hoe dat gaat in een verkiezingscampagne? Op onze steun kan je echt wel rekenen!"