NOS NieuwsAangepast

Veel nieuwkomers op CDA-lijst

Op de concept-kandidatenlijst (pdf) van het CDA voor de komende Tweede Kamerverkiezingen staan veel nieuwkomers. De lijst telt 56 namen, slechts 9 daarvan zijn van zittende Kamerleden. Bij de eerste 15 mensen op de lijst staan 8 nieuwkomers.

Nieuweling Mona Keijzer komt op de tweede plaats, achter lijsttrekker Van Haersma Buma en voor Kamerlid De Rouwe. Andere nieuwkomers zijn CNV-bestuurder Michel Rog op plaats 6, rechter en oud-voetbalscheidsrechter Peter Oskam op 11, oud-fractievoorlichter Heerma op 12 en voormalig medewerker van Artsen zonder Grenzen Arjan Erkel op plaats 23.

Koppejan

Op de lijst ontbreken onder meer de zittende Tweede Kamerleden Ormel, Koopmans, Koppejan en Omtzigt. Zij hadden wel door gewild. Koppejan reageerde teleurgesteld. Hem was de 19e plaats aangeboden, maar dat vond hij te laag.

Combinatie

Voorzitter Peetoom zei dat de lijst een combinatie is van veel nieuwe namen en continuïteit. Er hadden zich 190 kandidaten gemeld bij het CDA. Zij werden beoordeeld door een adviescommissie onder leiding van de commissaris van de koningin in Overijssel, Bijleveld.

De lijst wordt nu naar de lokale CDA-afdelingen gestuurd. Op 30 juni wordt de definitieve kandidatenlijst vastgesteld op een partijcongres.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl