NOS NieuwsAangepast

Toets te moeilijk, of scholieren kunnen niet rekenen

Was de toets nou zou moeilijk of kunnen scholieren écht zo slecht rekenen? Dat is de de vraag nu de uitslag van de eerste rekentoets bekend is. Die toets moet in het schooljaar 2013-2014 verplicht worden op de middelbare scholen en het mbo. En in aanloop daar naartoe hebben in totaal 80.000 leerlingen dit voorjaar al een toets gedaan, als proef.

En de resultaten van die toets zijn niet best. Op aandringen van NOS op 3 heeft onderwijsminister van Bijsterveldt de uitslag nu openbaar gemaakt. En daaruit blijkt dat 72 procent van de havo scholieren een onvoldoende scoorde, gemiddeld haalden ze een 4,9. Op het vwo haalde 32 procent een onvoldoende. De proef werd ook op het mbo gedaan. In de vierde klas haalde daar 83 procent een onvoldoende voor de test.

De planning is nu dat in het schooljaar 2013-2014 alle scholieren in het voorgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs een taal- en rekentoets doen. Die is onderdeel van het eindexamen. Leerlingen mogen niet lager halen dan een vijf. Daarna wordt het allemaal nog strenger, vanaf 2015 mogen havo- en vwo-leerlingen niet meer dan één onvoldoende halen voor Nederlands, Engels, wiskunde en de rekentoets.

Doe de toets zelf

Een woordvoerder van het ministerie benadrukt dat het om een eerste oefening gaat. Veel leerlingen waren ook niet voorbereid op de toets. Minister Van Bijsterveldt denkt ook dat scholieren beter hun best doen als de toets ook echt zou meetellen voor hun eindexamen.

Het blijft nu nog wel de vraag of de toets nu te moeilijk was, of dat het niveau van de leerlingen ook écht te laag is. Wil je zelf kijken of je nog een beetje meekomt met rekenen? Op de site van het Cito staan twee voorbeeldtoetsen, inclusief antwoorden.

Door: Gerard

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl