NOS NieuwsAangepast

Fusie partij Brinkman en Trots

De partij van Hero Brinkman, de Onafhankelijke Burger Partij (OBP) en Trots op Nederland gaan fuseren. Brinkman wordt lijsttrekker van de nieuwe rechtse partij. Rita Verdonk speelt geen rol meer, maar blijft volgens Brinkman op de achtergrond wel belangrijk voor de partij. Het partijcongres van Trots op Nederland heeft in overgrote meerderheid ingestemd met de fusie.

Volgens Brinkman is het nog nooit in de parlementaire geschiedenis voorgekomen dat twee rechtse partijen gaan samenwerken. Hij wil 'een nieuwe start maken' en verwacht dat de twee partijen 'democratisch in elkaar overvloeien'.

Bezuinigingen

De nieuwe partij is onder meer tegen te veel macht van Europa, tegen het Vijfpartijenakkoord en voor extra bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. Ook wil de partij de positie van zzp'ers versterken, zo laat Brinkman weten.

Brinkman wil 'zo breed en krachtig mogelijk van start gaan om met voldoende slagkracht de verkiezingen te winnen.'

De naam van de nieuwe partij wordt binnen zeven dagen bekend gemaakt. De namen Trots op Nederland en Onafhankelijke Burger Partij verdwijnen.

Eenmansfractie

Brinkman zit sinds zijn vertrek bij de PVV als eenmansfractie in de Tweede Kamer. Voor de Tweede Kamerverkiezingen wilde hij meedoen onder de naam Onafhankelijke Burger Partij.

Oprichtster Rita Verdonk van Trots op Nederland heeft vandaag officieel afscheid genomen van de partij, die ze in 2008 heeft opgericht. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 haalde Verdonk geen zetels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl