De PvdA weet nog niet of ze voor de Tweede Kamerverkiezingen een lijstverbinding met de SP aangaat. Het partijbestuur neemt daar binnenkort een besluit over.

"Aan onze kant is nog niet gesproken over de wenselijkheid van een lijstverbinding met welke linkse of progressieve partij dan ook", zo laat een woordvoerster van de PvdA weten.

Vrijdag werd bekend dat het SP-bestuur een lijstverbinding wil met de PvdA. Op deze manier maken ze meer kans op restzetels. De SP wil daarom ook een lijstverbinding met GroenLinks.

Positief

In een interview met het weekblad Elsevier eind mei liet PvdA-leider Samsom zich al wel positief uit over samenwerking met de SP.

"Ach, dat gaat slechts om de toedeling van restzetels. Maar vooruit, het geldt als een soort liefdesverklaring. Met GroenLinks en D66 was er vroeger een natuurlijke lijstverbinding. Nu zou ik net zo lief met de SP zo'n lijstverbinding sluiten."

Samsom zei ook GroenLinks naar rechts is gekropen en D66 in het VVD-kamp zit.

Andere partijen

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 zocht SP-leider Roemer ook contact met andere linkse partijen om samen te werken.

De toenmalige PvdA-leider Cohen heeft toen wel gesprekken met Roemer gevoerd, maar tot een progressieve samenwerking is het niet gekomen.

GroenLinks staat welwillend tegenover het verzoek van de SP. Volgende week neemt het partijbestuur een officieel besluit.

"Ons uitgangspunt is dat er zoveel mogelijk restzetels naar linkse partijen moeten gaan", zo laat een woordvoerster van GroenLinks weten.

STER reclame