NOS NieuwsAangepast

Graaien in huisvuil: trending in Nederland

Afval is geld waard, en er wordt dan ook steeds meer van gestolen. In Amsterdam is het intussen een ravage. Elke dag rijden er busjes af en aan om te zien of er recyclebare spullen langs de weg, maar ook ín de vuilniszakken zitten. Mensen snijden de vuilniszakken open, op zoek naar verdwaalde waardevolle spullen. Zoals textiel, wat nog wel eens wat oplevert.

Gevolg: boze burgers, gefrustreerde vuilnismannen en kosten voor de gemeente. Niet alleen het opruimen kost geld, ook het aanbieden bij de verwerkingsbedrijven is duurder, omdat het niet meer gescheiden wordt aangeleverd. Bewoners klagen ook dat het echte vuil in de vuilniszakken, dat dus niemand wil hebben, op de stoep blijft liggen omdat vuilnismannen dat niet meenemen.

De NVRD (overkoepelende organisatie voor afval- en reinigingsmanagement) noemt het een landelijke trend. Maar in Amsterdam zijn ze het zat. "Dat grof vuil wordt meegenomen was al langer bekend, maar de laatste tijd worden ook ontzettend veel zakken opengesneden", zegt de coördinator van stadsdeel Zuid. Volgens hem is het in De Pijp het ergst, maar ook in Osdorp gebeurt het veel.

Op veel plekken in Amsterdam zijn al ondergrondse vuilcontainers waar bewoners hun zakken in kunnen doen, maar in het centrum bijvoorbeeld nog niet.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl